Makinelere Hükmedin: Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

21.02.2022 19:45:18 tarihinde yayınlandı.

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

Kodlama kavramına artık alıştık, robotik kodlama da buna benzer bir kavram. Nasıl ki en ufak bir uygulamayı çalıştırmak için bile kod yazmak gerekiyor, aynısı gelişmiş bir robot için de geçerli. Robot kelimesi biraz ürkütücü olabilir ama bunlar alt tarafı makine. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi dünyayı ele geçirmelerini önleyen tek şey bugün öğrenilen robotik kodlama olacak.

Robot; içinde bulunduğu ortamı algılayan, önceden aldığı komutlar doğrultusunda hesaplamalar yaparak bir karar veren ve aldığı karara göre bazı eylemler gerçekleştiren bir makinedir. Yani mutlaka insana benzemesi gerekmiyor. Yalnızca aldığı komutlar çerçevesinde olayı algılayarak bir karar vermesi ve işlevini yerine getirmesi yeterli.

İşlevine göre değişse de tüm robotlarda bulunması gereken bazı temel parçalardan söz etmek mümkün; irili ufaklı motorlar, sensörler ve hesaplama birimleri. Sensörlerle etrafı algılayan robot, motorlar sayesinde eylemleri gerçekleştirecek. Bu eylemlerin ne olacağına ise insanlar tarafından verilen komutlarla dolu hesaplama birimleri karar verecek.

Bildiğimiz kodlama ile bir tuşa basıldığı ya da bir noktaya dokunulduğu zaman uygulamanın ne yapması gerektiği yazılıyor. Robotik kodlama da aynen böyle çalışıyor. Robotun hesaplama birimlerine belirli senaryolar ekleniyor ve hangi durumda nasıl bir eylem gerçekleştirmesi gerektiği yazılıyor.

Robotik kodlamalar C/C++, Python, Java, C# gibi diller ile yazılabilir. Wiring, Embedded C ve Mbed gibi diller de kullanılabilir ancak bunlar zaten C++ tabanlıdır. Robotik kodlama kulağa biraz masalsı gelse bile aslında temel kodlama ile oldukça benzerdir. Uygulamanın tıkladığınızda açılmasını yazan biri, robotun bir şey algıladığında açılmasını da yazabilir. 

Robotlar endüstri dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin bir robot yalnızca kavanoz kapağı kapatmak üzere programlanabiliyor. Bir diğeri çatlak yumurtaları tespit ederek koliden çıkarabiliyor. Yani gelişmiş insan zihni artık bu tür küçük işlerle uğraşmasın diye çoğu tekrara dayalı görevler robotlara veriliyor.

İlerleyen dönemde çok daha gelişmiş komutları yerine getirecekleri elbette aşikar ancak temel olarak robotlar yalnızca onlara verilen çerçeve içinde hareket edecekler. Robotik kodlama bilen programcılar ise bu işin başrolünde olacaklar. Çünkü bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun insan bir programcı tarafından yazılan doğru komutları almadığı sürece metal yığınından başka bir şey değildir.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Muskın Annesi Maye Musk, Türk Kahvesi Markası Arzum Okkanın Reklam Yüzü Oldu: Yaptığı Paylaşımla Ses Getirdi

Başarılı bir girişimci, model, kitap yazarı ve 3 çocuk annesi olan Maye Musk, 50 yıl boyunca defalarca kez Times başta olmak üzere Forbes ve Elle gibi dergilere kapak olmuş birisi. Twitter ve SpaceX gibi dünya devi şirketlerin CEO’su olan Elon Musk’ın annesi, 2019 yılında yayımladığı “Bir Kadın Plan Yaparsa” isimli kitabı ile dünya çapında ses getirmişti.

FIFA Blok Zinciri Dünyasına Adım Attı: Dünya Kupası’nın En İyi Golleri NFT Koleksiyonu Olacak

Kripto paralar gibi NFT’ler de gittikçe popülerleşiyor. Çoğu alanda kullanılmaya ve yatırımlar almaya başlayan NFT’ler spor dünyasında yavaş yavaş yeri alıyor. Geçtiğimiz aylarda Barcelona, AC Milan ve Liverpool gibi futbolun devleri NFT konusunda çeşitli adımlar atmıştı. Futbolun yanı sıra basketbolda da NBA tarafından bir NFT projesi duyurulmuştu.

EA’den Oyuncuları Sevindirecek Bomba Duyuru: Üç Yeni Star Wars Oyunu Geliyor

Titanfall serisiyle isim yapan, günümüzde Apex Legends ve Star Wars Jedi: Fallen Order ile büyük takdir toplayan Respawn Entertainment, bugün yapılan duyuruya göre gelecekte müthiş yapımlarla karşımıza çıkacak. Stüdyonun oyunlarının dağıtımcısı Electronic Arts, paylaştığı açıklamada stüdyonun üç yeni oyun geliştirdiğini açıkladı.