JSON Dosyası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Bugün gerçek hayatımızla iç içe geçmiş olan dijital dünyada pek çok farklı veri biçimi ve bu verileri barındıran yine pek çok farklı dosya formatı vardır. Sık sık karşılaştıklarımızı tüm kullanıcılar biliyor ancak JSON gibi daha çok yazılımcılara hitap eden formatlar birçok kullanıcı için yabancı. .json uzantılı JSON dosyası, özellikle programcılar arasından en yaygın kullanılan dosya formatlarından bir tanesi.

16.02.2022 02:44:59 tarihinde yayınlandı.

Bugün gerçek hayatımızla iç içe geçmiş olan dijital dünyada pek çok farklı veri biçimi ve bu verileri barındıran yine pek çok farklı dosya formatı vardır. Sık sık karşılaştıklarımızı tüm kullanıcılar biliyor ancak JSON gibi daha çok yazılımcılara hitap eden formatlar birçok kullanıcı için yabancı. .json uzantılı JSON dosyası, özellikle programcılar arasından en yaygın kullanılan dosya formatlarından bir tanesi.

.json uzantılı JSON dosyası, temel olarak Java dili ile oluşturulan ama bugün tüm programlama dilleri tarafından kullanılarak hazırlanabilen basit nesneleri ve temel veri yapısını barındırır. Kullanım amacı ise yapılandırılan veri değişimini sağlamaktır. Kolayca oluşturulur, açılır ve düzenlenir. Gelin JSON dosyası nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

JavaScript Object Notation, Türkçesi ile Javascript Nesne Gösterimi, kısaca JSON; .json uzantılı olarak kullanılan ve yapılandırılan veri değişimini sağlayan bir dosya formatıdır. JSON dosyası metin biçimindedir. Temel olarak Java başta olmak üzere pek çok farklı programlama dili ile hazırlanmış basit nesneleri ve temel veri yapısını barındırır. 

.json uzantılı JSON dosya formatının temel amacı, yapılandırılan veri sistemlerinin değişimini ve transferini kolaylaştırmaktır. Basit metin biçiminde olduğu için az yer kaplar, kolay paylaşılır ve kolay saklanır. Java dilindeki değişmez nesne prensibi ile tasarlanmıştır. ECMAScript programlama dili kullanılarak geliştirilmiş olsa da bugün tüm programlama dillerinden bağımsızdır. 

JSON dosyası genel olarak metin biçiminde oluşturulmuş basit nesneleri ve temel verileri barındırır. Yani temel olarak bu dosya aslında bir metindir. İnsan tarafından da kolayca okunabilir. Aklınıza gelen tüm metin düzenleyici programlar ve internet tarayıcıları üzerinden JSON dosyasını açabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı uygulamalar şunlardır;

.json uzantılı JSON dosya formatı temel olarak basit metin biçiminde olduğu için aslında dönüştürme işlemini yalnızca uygulama üzerindeki Farklı Kaydet seçeneği ile yapmanız mümkün. Bunun yerine tüm metni kopyalayarak başka bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz. 

JSON dosya dönüştürme işlemi için bir araç kullanmak istiyorsanız buradaki bağlantı üzerinden convertjson internet sitesini açabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden JSON dosyasını ücretsiz olarak aklınıza gelen - gelmeyen onlarca farklı dosya biçimine dönüştürebilirsiniz. Dönüştürme işlemi öncesi orijinal dosyayı yedeklediğinizden emin olun.

JSON dosyası, içinde Java başta olmak üzere pek çok farklı programlama dili ile oluşturulmuş birçok basit nesne ve temel veri yapısı barındırır. Yani son derece önemli bir dosyadır. Ancak temel olarak basit bir metin biçiminde olduğu için kolay kolay açılma sorunu yaşamazsınız.

.json uzantılı JSON dosyanızı tüm alternatif uygulamalar üzerinden açmayı denediyseniz ama bir türlü açamadıysanız dosya bozuk ya da hasarlı olabilir. Dosyayı edindiğiniz kaynak ile iletişime geçerek kendinize dosyanın tekrar gönderilmesini isteyin. Çünkü JSON dosyasının açılmamasının en büyük, belki de tek nedeni hasarlı ya da bozuk olmasıdır.

/* sample json code */ {     "firstName": "fname",     "lastName": "lname",     "gender": "male",     "age": 25,     "address": {         "streetAddress": "26 colony",         "city": "Ahemdabad",         "state": "Gujarat",         "postalCode": "354323"     },     "phoneNumbers": [         { "type": "business", "number": "9323227323" }     ] }


Kaynak webtekno.com

 

Zahmet Oldu! Spotify, 5 Yıldır Sadece iPhone Uygulamasında Bulunan Özelliği Nihayet Androide de Getirdi

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu Spotify, bundan yıllar önce iOS kullanıcıları için bir özelliği kullanıma sunmuştu. Bu özellik, müzik ya da podcast dinleyen bir kullanıcının bir içeriği kolayca sıraya eklemesini sağlıyordu. Kullanıcının bu kolaylıktan faydalanabilmesi için ufak bir kaydırma yapması yeterliydi. Bu özellik nihayet Android kullanıcıları için de sunuldu.

Uygulama Geliştirme Sürecini Kökten Değiştiren Flutter Dilini Öğrenebileceğiniz Ücretsiz Kurs Tavsiyeleri

Bazıları yaygın, bazıları seyrek kullanılan onlarca farklı programlama dili var. Bu dillerden birine hakim olmak elbette harika bir beceri ancak tek platform ya da cihaz odaklı uygulama geliştirmek büyük bir zaman kaybı. İşte bu noktada devreye Flutter gibi sistemler gidiyor. Bir arayüz yazılım geliştirme kiti olarak tanımlanan Flutter, Google başta olmak üzere pek çok büyük şirket tarafından kullanılıyor ve destekleniyor.