James Webb Uzay Teleskobunun Yörünge Yolculuğu Başladı: İşte Teleskop Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kızılötesi bir uzay gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu (JSWT), bugün öğle saatlerinde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Fransız Guyanası’ndaki fırlatma sahasından Arianespace Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Teleskobun fırlatıldığı anlar NASA’nın YouTube kanalında eş zamanlı olarak yayınlandı.

21.02.2022 04:45:18 tarihinde yayınlandı.

Kızılötesi bir uzay gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu (JSWT), bugün öğle saatlerinde Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Fransız Guyanası’ndaki fırlatma sahasından Arianespace Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Teleskobun fırlatıldığı anlar NASA’nın YouTube kanalında eş zamanlı olarak yayınlandı.

Yeni uzay teleskobu, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapacak. NASA’nın en büyük ve en güçlü uzay bilimleri teleskobu James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 1 milyon mil (1,5 milyon kilometre) uzaklıkta; Güneş’in yörüngesinde konumlanacak. Uzay teleskobunun kalıcı konumuna ulaşması yaklaşık 30 gün sürecek.

Teleskobun yörüngeye ulaşmasıyla öncelikle başarılı bir şekilde kalibre edilmesi ve yerleşmesi, hizalanması gibi bir dizi ayarlamalar yapılacak. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne göre, yeni teleskoptan en iyi görüntülerin gelebilmesi için yaklaşık 6 aylık bir zamana ihtiyaç duyulacak.

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun; evrendeki ilk ışık, erken evrende galaksilerin oluşması, yıldızların doğuşu ve gezegenler tarihi olmak üzere temelde 4 ana konusu olacak.Gerekli teknik ayarlamaların ardından James Webb Uzay Teleskobu’nun da şimdiye kadar pek çok büyüleyici fotoğraflara erişmemizi sağlayan Hubble Uzay Teleskobu gibi harika fotoğraflar çekmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER 13 Milyar Yıl Geçmişe Gidecek: İnsanlığın Uzaydaki Yeni Gözü Olacak James Webb Uzay Teleskobu Uzaya Fırlatıldı

Bu görev, Bing Bang’in bugünkü bildiğimiz şekliyle evreni başlatmasından sonra; evrenin ilk aşamalarının araştırılmasını ifade ediyor. Evren başlangıçta elektronlar, protonlar ve nötronlar gibi parçacıklarla doluydu. Evrende bu parçacıkların birleşmeye başlaması için gerekli ışık, parçacıkların soğumasıyla ortaya çıkıyordu. James Webb Uzay Teleskobu öncelikle ilk ışığın izini sürecek. Ayrıca ilk yıldızların oluşmasından sonraki “yeniden iyonlaşma çağını” inceleyecek.

Bugün gördüğümüz sarmal ve eliptik gökadalar milyarlarca yıl içinde yaşanan evrimleşmenin bir sonucu. Günümüzde, evrenin nasıl evrimleştiğine dair ipuçlarını görmek için yararlanılan en iyi yöntem ise galaksi incelemeleridir. James Webb Teleskobu, evrimi daha iyi anlayabilmek için en eski gökadaları inceleyecek.

İLGİLİ HABER Jüpiter’den Mars’a: 2022 Yılında Gerçekleşmesi Planlanan Uzay Görevleri


Kaynak webtekno.com

 

Snapchattan Bomba Özellik: Aileler, Çocukların Kimle Konuştuğunu Görebilecek

Snapchat, küçük yaştaki kullanıcıların güvenliğini sağlamak için yeni bir özelliği kullanıma sundu. "Aile Merkezi" isimli bu özellik, ebeveynler için yeni bir kontrol mekanizması oluşturacak. Anne babalar, bu özellik sayesinde çocuklarının kimlerle etkileşime girdiklerini öğrenebilecekler. Ancak etkileşime girilen kullanıcılarla olan konuşmaların detayı gösterilmeyecek.

iPhone 15ten Güzel Haberler Var: Daha Yüksek Hızlı Şarjla Gelecek

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın bir aydan daha kısa bir süre sonra tanıtacağı iPhone 15 ailesi ile ilgili yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Bu kez sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre Apple, iPhone'lardaki en önemli sorunlardan bir tanesini kısmen de olsa çözecek. İddialara göre 2023 model iPhone modelleri, önceki modellere kıyasla daha hızlı bir şekilde şarj edilebilecekler.

Astronomlar, Dünya’ya En Yakın Kara Deliği Buldu: Arka Bahçemizdeymiş

Kara delikler evrenin en benzersiz ve nadir yapıları arasında yer alıyor. Her galaksinin merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunduğuna inanılıyor. Aşırı yoğun bu gök cisimlerinin daha küçük versiyonları ise çok çok daha yaygın oluyor. Tahminlere göre sırf bizim galaksimiz olan Samanyolu’nda bile 100 milyon kara delik bulunuyor.