IP TV Nedir, Hangi IP TVler Yasa Dışı?

Birçoğumuz televizyon kullanmanın internetten bir şeyler izlediğimizde olduğu gibi rahat, çok seçenekli ve daha keyifli olmasını isteriz. Bundan dolayı günden güne temel kablo veya uydu programları yerine alternatif yollar arayışındayız. Bu arayışların neticesinde hayatımıza Netflix, Hulu, IP TV gibi platformlar giriyor. Ancak son dönemlerde sıkça duyduğumuz IP TV kullananlara ceza uygulanacak mı sorusu, diğerlerine nazaran daha belirsiz ve bilinmeyen bir kavram olduğundan dolayı yasallığı daha çok sorgulanıyor. 

6.07.2022 18:45:12 tarihinde yayınlandı.

Birçoğumuz televizyon kullanmanın internetten bir şeyler izlediğimizde olduğu gibi rahat, çok seçenekli ve daha keyifli olmasını isteriz. Bundan dolayı günden güne temel kablo veya uydu programları yerine alternatif yollar arayışındayız. Bu arayışların neticesinde hayatımıza Netflix, Hulu, IP TV gibi platformlar giriyor. Ancak son dönemlerde sıkça duyduğumuz IP TV kullananlara ceza uygulanacak mı sorusu, diğerlerine nazaran daha belirsiz ve bilinmeyen bir kavram olduğundan dolayı yasallığı daha çok sorgulanıyor. 

Günümüzdeki dijitalleşme adımlarının televizyon yayıncılığına sıçradığını düşünerek IP TV, yasal bir hizmet olmasına rağmen ne yazık ki yasal olmayan yollarla da izlenmektedir. Bu bilgilerin neticesinde kafanızda oluşan IP TV nedir, hangi IP TV’ler yasa dışı, hangileri değil gibi soruların cevaplarını gelin daha detaylı bir şekilde hep birlikte inceleyelim.

IP TV (internet protokolü televizyonu) adından da anlaşılacağı üzere televizyon programcılığının internet protokolü kullanılarak iletilmesidir. Daha anlaşılabilir şekilde IP TV’yi şifreli veya şifresiz kanalların, IP paketlerine dönüştürülerek internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanması şeklinde açıklayabiliriz. Yani IP TV, dizileri ve filmleri uydudan iletmek yerine internet bağlantınız üzerinden gönderir.

İlk yayını ABD kanalı ABC’nin World News Now programı olan IP TV, Amerika ve Avrupa ülkelerinde 2000’li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. IP TV’nin çalışmaları Türk Telekom tarafından ülkemizde 2008 yılında başlamıştır. 2 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra ise Tivibu adıyla kullanıcıların kullanımını sunulmuştur.

IPTV (Internet Protocol TV) adından da anlaşılacağı üzere temelleri, internet üzerinden veri aktarmaya dayalıdır. Ülkemizde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Tivibu ve Turkcell TV+ gibi yayın platformlarını örnek olarak göstereceğimiz IPTV, kısaca video ve ses verisi internet üzerinden temin etmektedir.

IPTV, kendine göre farklı açılardan artılara sahip olan uydu yayınlarına nazaran, fiyatı ve kullanılabilirliği açısından farklı özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yayıncı firmanın oluşturduğu ve içinde yayın verilerinin olduğu paketlerin, genelde sabit hatlar kullanılarak evlerimize ulaştırıldığını ekleyerek, uydu ve anten teknolojisinin, IPTV'ye oranla daha analog kaldığını ve erişilebilirlik açısından eski bir teknoloji olduğunu da belirtelim.

En genel şekilde, televizyon üzerinden izlediğimiz programlar radyo dalgalarına dönüştürülerek yayınlanır ve hava yoluyla evdeki çatı antenlerine gönderilir. Anten bu dalgaları tekrar elektrik sinyallerine dönüştürür. Televizyon setiniz ise ses ve görüntü üretmek amacıyla bu yayın sinyallerini çözer. Peki, IP TV nasıl çalışır? IP TV’nin çalışma mantığı oldukça basittir.

Televizyon kanalları tarafından yayılan sinyaller,  çeşitli işlemlerden geçirilerek dijitale dönüştürülür. Bu dijital veriler, yayın sağlanabilmesi için çeşitli dağıtıcılar yardımıyla internet hatları üzerinden IP TV’ye ulaştırılırlar. Ancak internet bağlantısı üzerinden alınacak verilerin televizyona aktarılabilmesi için IP TV destekli uydu alıcınız, Smart TV özellikli televizyonunuz ya da IP TV destekli kutunuzun olması gereklidir.


Kaynak webtekno.com

 

Witcher 3’ün Yeni Nesil Güncellemesinin Çıkış Tarihi Açıklandı: Daha İyi Grafikler ve RTX Desteği Geliyor

CD Projekt RED’in en sevilen oyunu olan Witcher 3, oyunculara nefes kesici bir açık dünya, muazzam bir hikaye ve ana hikayeden daha çok dikkat çeken yan görevler ile oyuncuların favorilerinden birisi haline gelmişti. Hatta oyun o kadar çok sevilmişti ki hem oyuna ilham kaynağı olan kitaplar yok satmış hem de Netflix’in Witcher dizisi çok izlenmişti.

BiTaksi ve Mastercard’dan Dünyada Bir İlk: BiTaksiPOSla Sürücülerin Telefonu POS Cihazı Görevi Görecek

Son yıllarda dünyada birçok sektör, ödeme konusunda kendine uygun yeni yöntemler geliştirmekte. Bu evrimden en çok etkilenen sektörlerden biri de ulaşım. Daha önce birçok ulaşım hizmeti, genelde uygulamalarla kullanıcılarına çeşitli ödeme kolaylıkları sağlamıştı. Şimdi bahsedeceğimiz yenilik ise “daha ne kadar kolay olabilir ki?” dedirtecek cinsten.

Ülkemizin Ünlü Manzaralarını Yeni Yapay Zekâ Akımıyla Resmettik: İşte Rüyalardan Fırlamış Gibi Görünen O Görseller

Yapay zekâ araçları kendilerini geliştirdikçe kullanıcılara daha fazla kapı aralıyor ve bu da yaratıcı zihinlerin adeta şov yapmasına olanak tanıyor. Bu bağlamda bizler de gelişen bu teknolojiyi yakından takip ederek özgün içeriklerle karşınıza çıkıyoruz. Önceki içeriklerimizde hem metin hem de görsel üretme amaçlı araçları kullanmıştık.