Google, Arama Deneyimini Baştan Aşağı Değiştirebilecek MUM Modelini Tanıttı

Google, bugün gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yapay zekâ konusunda LaMDA’yla bizleri zaten muhteşem bir şekilde etkilemişken aynı etkinlikte arama motorunu ilgilendiren yeni bir yapay zekâ teknolojisini tanıttı. MUM (Multitask Unified Model) isimli bu model, şirketin açıklamasına göre şirketin şu anda kullandığı doğal dil modeli BERT’den 1000 kat daha güçlü.

20.02.2022 18:00:31 tarihinde yayınlandı.

Google, bugün gerçekleştirdiği Google I/O etkinliğinde yapay zekâ konusunda LaMDA’yla bizleri zaten muhteşem bir şekilde etkilemişken aynı etkinlikte arama motorunu ilgilendiren yeni bir yapay zekâ teknolojisini tanıttı. MUM (Multitask Unified Model) isimli bu model, şirketin açıklamasına göre şirketin şu anda kullandığı doğal dil modeli BERT’den 1000 kat daha güçlü.

BERT tabanlı geliştirilen yeni MUM modeli, arama sonuçlarını çok daha iyi bir hale getiriyor ve karmaşık aramalara gösterilen sonuçları da iyileştiriyor. MUM, düşük kaliteli içeriklerin kaldırıldığı bir şekilde internetteki verileri tarayarak eğitildi ve böylece arama motoruna yazdığınız anahtar kelimelerin sonuçlarını daha ilgili ve zengin sonuçlarla görüntüler hale geldi.

Üstelik MUM sayesinde yaptığımız bir arama, günümüzdeki gibi yalnızca yazıyla olmayacak. MUM, bir “çoklu model” olma özelliği sayesinde bizlere internetten görseller ve videolar da bulabilecek, ilgili içeriklere bağlantılar sunabilecek. Örneğin bir doğa gezisi öncesi nasıl hazırlanmanız gerektiğini sorarsanız, karşınıza bu gezi öncesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini gösteren listeler de çıkabilir.

MUM’ın doğasını daha da özetlemek gerekirse, “hazırlanmak” anahtar kelimesini ele alabiliriz. MUM, bu anahtar kelimeyi yalnızca birincil anlamıyla ele almıyor, kullanıcının ne demek istediğini de düşünüyor. Örneğin hazırlanmak kelimesinden hava durumu, yanınıza almanız gereken eşyalar ve izlemeniz gereken rota sonuçlarını çıkarabiliyor. Model, bunun ardından kullanıcıya su geçirmez bir ceket giymesini önerebiliyor.

İLGİLİ HABER Google, Dinleyince Bir İnsandan Ayırt Edemeyeceğiniz Yapay Zekası LaMDAyı Tanıttı

Tıpkı LaMDA modelinde olduğu gibi MUM modeli de halihazırda Google bünyesinde pilot olarak test ediliyor. Şirket, yaptığı açıklamada henüz bu teknolojinin ilk günlerinde olduklarını, bir soruyu hangi şekilde sorarsanız sorun, o soruyu çözümleyebilecek bir potansiyel hakkında heyecanlı olduklarını dile getirdi. Bugünkü Google I/O etkinliği, yapay zekâ konusunda etkileyici projeleri bize gösterdi. 


Kaynak webtekno.com

 

Fotoğraflarınızı Saniyeler İçinde Animeye Dönüştüren Uygulama: AnimeGAN V2

2020 yılında Çinli bir araştırma ekibi, çektiğiniz fotoğrafları animeye dönüştüren bir uygulama tanıtmışlardı. AnimeGAN olarak adlandırılan uygulama özellikle Hayao Miyazaki, Makato Shinkai ve Satoshi Kon hayranları tarafından büyük ilgiyle karşılanırken sosyal medya kullanıcıları da yoğun ilgi göstermişti. Makine öğrenimine dayanan bu yapay zeka aracı, hızlı ve yüksek çözünürlüklü olmasıyla da övgü topladı.

HONOR Magic 6, Yapay Zekâdan Güç Alan ve Uygulamaları Kullanmanızı Sağlayacak Bir Göz Takip Sistemiyle Donatılacak

Mobil ürün dünyası için ürettiği işlemcilerle sektörü domine etmeyi başaran Qualcomm, birkaç gündür "Snapdragon Summit" etkinlikleriyle gündemde. Şirket, etkinlikler kapsamında geleceğe yönelik planlarını çoktan anlattı. Öte yandan; bazı teknoloji şirketleri de Snapdragon Summit etkinliklerine dahil oldular. İşte o şirketlerden bir tanesi de HONOR'du ve şirket, yaklaşmakta olan yeni akıllı telefonu Magic 6 ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Bilgisayarınızdaki İşlemcinin Durumunu Öğrenip Gücünü Ayarlayabileceğiniz Quick CPU Nedir, İşe Yarıyor mu, Güvenli mi?

Artık neredeyse tüm bilgisayar kullanıcıların da bildiği gibi işlemci gücünün direkt olarak bilgisayarın performansı üzerinde bir etkisi vardır. İşlemci gücünüzün yüksek olması son derece önemli ancak bundan da önemlisi, o işlemci gücünün tamamını kullanabiliyor olmaktır. Quick CPU gibi bir program kullanmadığınız zaman çalıştırdığınız uygulamanın tam güçle çalışıp çalışmadığını bilemezsiniz.