Flutter Nedir, Nasıl Kullanılır, Diğer Programlama Dillerine Göre Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Son yıllarda başlatılan girişimler bir mobil uygulama ya da mobil uyumlu bir web uygulaması ile desteklenmediği sürece asla hedefine ulaşamazlar. Bir mobil uygulama geliştirmek kolay değildir. Özellikle aynı mobil uygulamayı hem iOS hem de Android uyumlu hazırlamak büyük bir zaman ve maddi kayıp anlamına geliyor. Flutter araç takımı tam bu noktada devreye giriyor ve geliştiricilerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor.

21.02.2022 03:30:17 tarihinde yayınlandı.

Son yıllarda başlatılan girişimler bir mobil uygulama ya da mobil uyumlu bir web uygulaması ile desteklenmediği sürece asla hedefine ulaşamazlar. Bir mobil uygulama geliştirmek kolay değildir. Özellikle aynı mobil uygulamayı hem iOS hem de Android uyumlu hazırlamak büyük bir zaman ve maddi kayıp anlamına geliyor. Flutter araç takımı tam bu noktada devreye giriyor ve geliştiricilerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Google tarafından geliştirilmiş olan Flutter araç takımı ile tek bir kod tabanı yazarak farklı işletim sistemi ve cihazlarla uyumlu bir mobil uygulama geliştirebilirsiniz. Üstelik öğrenmesi görece zor programlama dilleri yerine Flutter’ın kendi dilini kullanarak bu uygulamayı çok daha kolay bir şekilde yazmanız da mümkün. Gelin Flutter nedir, avantajları nelerdir, neler yapılabilir daha yakından görelim.

Google tarafından geliştirilen ve 2017 yılında yayınlanan Flutter, ücretsiz olarak kullanılan ve açık kaynak kodlu bir uygulama arayüzü araç takımıdır. Uygulamalarınızı yerelleştirebileceğiniz bir Yazılım Geliştirme Kiti ve uygulamayı özelleştirebileceğiniz bir UI Kitaplığı’ndan oluşur. 

Flutter üzerinden bir uygulama geliştirmek için JavaScript benzeri Dart isimli bir programlama dili kullanılıyor. 2011 yılında Google tarafından geliştirilmiş olan Dart, bir nesne programlama dili olarak tanımlanıyor. Bu dil ile Flutter üzerinden yazacağınız tek bir kod tabanı hem mobil hem web hem de masaüstü uyumlu bir uygulama olacaktır.

Buradan indirerek hemen kullanmaya başlayabileceğiniz Flutter’da işler biraz tersten yürüyor. Normalde en sonra tasarlanan arayüz, burada ilk tasarlanan alan oluyor. Özellikle widget’lar bu arayüz tasarımı konusunda oldukça etkili öğeler. Kullanıcının nasıl bir arayüzle karşılaşacağını seçerek uygulama geliştirmeye başlıyorsunuz.

Özel Flutter kütüphanesinde bulunan widget’ları tek tek seçerek sonunda bütün bir arayüz oluşturuyorsunuz. Zaten Flutter’ın da temel çalışma prensibi budur. Adım adım hazırladığınız tüm bu arayüz, Android ve iOS için uyumlu olarak herhangi bir Java köprüsü olmadan kaydedilir. Dart’ın yanı sıra uygulamayı geliştirmek için farklı yazılım paketleri de kullanabilirsiniz.

2020 yılında %303 oranında büyüme sağladığı kaydedilen Flutter üzerinden uygulama geliştirmenin en büyük avantajı, gerçek zamanlı önizleme yakalamaktır. Uygulama üzerinde yaptığınız en ufak değişikliği bile sıcak yeniden yükleme sayesinde anlık olarak görebiliyor ve bu sayede zamandan tasarruf ediyorsunuz.

Flutter üzerinden arayüz oluşturmanın temel taşları olan widget’lar, Google tabanlı oldukları için diğerlerine göre çok daha gelişmiş ve tutarlı bir performans gösterirler. Belirli bir kod çerçevesinde kaliteli bir kullanım sunan bu widget’ları özelleştirebilirsiniz. Özelleştirdikçe kodun kalite kaybına uğramadığından emin olabilirsiniz.

Basit bir mobil uygulama geliştiriyor olsanız da diğer programlama dillerinde sayfalarca kod yazmanız gerekecektir. Dart programlama dili ile Flutter üzerinden bir kod tabanı oluşturduğunuz zaman ise minimum koda maksimum yanıtı alırsınız. Kodun az olması hem uygulamaların hızlı açılmasını hem de hızlı çalışmasını sağlar. 


Kaynak webtekno.com

 

Appleın "Çerçevesiz iPhone" İçin Samsung ve LGyi Darladığı Ortaya Çıktı

Güney Kore merkezli güvenilir haber kaynaklarından The Elec, bugün ABD merkezli teknoloji devi Apple ilgili önemli bir haber paylaştı. Sektör kaynaklarına dayandırılan habere göre Apple, tedarikçilerini ekran teknolojileri noktasında köşeye sıkıştırıyor. Apple'ın böyle bir şey yapmasının nedeni, çerçeve kalınlığını düşürmek. Edinilen bilgilere göre Apple, Samsung ile LG'den tamamen çerçevesiz OLED ekranlar üretmesini istiyor.

IBM’den Sürdürülebilir Kalkınma Girişimi: Akıllı Telefonların Şarj Etme Sıklığını 4 Güne Çıkaran Çipler Üretilecek

Günümüzde yaşadığımız çevresel sorunlar, her sektörde sürdürülebilirdik arayışlarının başlanmasına yol açtı. Geri dönülemez pek çok sorun için alarm oluşturan çevresel faktörler, teknolojinin de yönünü değiştiriyor. Uzun yıllardır teknoloji şirketlerinin zirvesinde yer alan IBM, sürdürülebilir teknoloji alanında ilk adımını attı.

Lolipop, YouTube Trendlerde Zirveyi Zorlamaya Devam Ediyor! Gülşen’in Yeni ve Olaylı Parçasını İnceledik!

Sahnesi, kıyafetleri, duruşu, paylaşımları… Gülşen, son dönemde adından en çok bahsettiren pop sanatçılarının başında geliyor. Her yaptığı olay kabul edilen, tek bir hareketiyle bile günlerce hatta haftalarca konuşulabilen Gülşen’in yeni parçası ‘‘Lolipop’’ ünlü şarkıcının adını daha uzunca bir süre duyacağımızın sinyallerini veriyor!

Elon Musk, Twitterdaki 1,5 Milyar Hesabı Silecek! Tamam da Niye?

44 milyar dolar karşılığında Twitter'ı satın alan ve o günden beri de radikal kararlar veren Elon Musk, platform ile ilgili yeni kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre yıllardır tweet atılmayan, giriş bile yapılmayan 1,5 milyar adet hesap, yakın zamanda silinecek. Bahsi geçen hesaplara ait tüm veriler, veritabanından silinecek.