Elon Musk Bunu Beğenmedi: Bilim İnsanları, Neuralinkin Beyin Çipleri Konusunda Endişeli

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılının ağustos ayında sahibi olduğu Neuralink isimli şirket tarafından geliştirilen ‘beyin çipi’ni tanıtmıştı. İnsan beynine implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, v.09 cihazı ile insanlığın geleceği için ‘çığır açıcı’ gelişmelere ön ayak olmayı ve birçok tıbbi konuya çözüm getirebilmeyi umuyor.

16.02.2022 02:42:51 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılının ağustos ayında sahibi olduğu Neuralink isimli şirket tarafından geliştirilen ‘beyin çipi’ni tanıtmıştı. İnsan beynine implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, v.09 cihazı ile insanlığın geleceği için ‘çığır açıcı’ gelişmelere ön ayak olmayı ve birçok tıbbi konuya çözüm getirebilmeyi umuyor.

2021 başlarında cihazın bir maymun üzerinde de başarılı olduğu belirtilen cihaz hakkında geçtiğimiz günlerde yeni gelişmeler yaşanmıştı. Bizim de sizlere aktardığımız bu haberde şirketin, insanlı deneyleri yürütecek uzmanlar için iş ilanı açtığı belirtilmiş ve klinik deneylerin yakında başlayabileceği aktarılmıştı. Ancak birçok bilim insanı, Musk’ın bu planı ile ilgili endişelerini dile getirmeye başladı.   

Gelen haberlere göre bazı bilim insanları, Musk’ın insan beynine çip yerleştirme hedefleri konusunda endişeli. Uzmanlar, deneylere katılacak olan katılımcıların için bu tarz teknolojilerin önemli riskler doğurabileceğini düşünüyor. Wiconsin-Madison Üniversitesi’nden Dr. Karola Kreitmair de bu insanlardan biri.

Kreitmeir çip ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Bu tür bir teknolojinin kullanılabilir hâle gelmesi sonucunda oluşabilecek etkiler hakkında yeterli kamuoyu söylemi olduğunu düşünmüyorum. Kâr amacı güden şirketlerin bu tarz amaçları konusunda biraz şüpheliyim. Umarım gerçekten insanlara yardım etmek istiyorlardır” ifadelerine yer vererek düşüncelerini aktardı.

Neuralink’in amacı felç gibi nörolojik hastalıkların üstesinden gelebilen bir teknolojiyi insanlığa sunmak. Ancak Elon Musk, bu teknolojinin çok daha ileri seviyeye ulaşabileceğini ve makineler tarafından geride bırakılmamak için insanlar ve yapay zekâ arasında ‘ortak bir yaşam’ oluşturulabilmesini umuyor.

Uzmanlar da Neuralink’in bu amaçları konusunda kafalarında soru işaretleri olduğunu aktarıyor. New York’ta bulunan SUNY Upstate Üniversitesi’nden Dr. Syd Johnson da bu amaçlar ile ilgili, “Eğer gerçekten felçli bireyler için geliştirilmesi isteniyorsa, pazarın çok küçük olduğu, fiyatların da pahalı olduğu unutulmamalıdır. Bu tarz niş ürünler, ticari kazançlar için sömürülüp kullanılma riskine sahip” ifadelerini kullandı.

The Daily Beast isimli internet sitesine demeçler veren diğer bilim insanları ise projeden temkinli bir şekilde umutlu olduklarını; ancak Musk ve şirketin henüz ele almadığı konular olduğunu ifade etti. Bir klinik deney katılımcısının fikrini değiştirip çıkmak isteyebileceğini aktaran uzmanlar, ters giden durumlar için gereken teknolojinin mevcut olmama ihtimaline vurgu yaptı.

Bunun yanı sıra uzmanlar, çipler insanların beynindeyken Neuralink şirketinin iflas etmesi durumunda neler olacağını da sorguladı. Şirketin bir başka kuruluşa satılırsa müşteri verilerinin ne olacağı da uzmanların endişelendiği konular arasında yer aldı. Ayrıca implante edilebilen bu cihazların ne kadar süreyle beyinde durabileceği, gerekli güncellemelerin tüm insanlara sağlanıp sağlanamayacağı da gelen yorumlar arasında yer aldı.

İLGİLİ HABER İnsanlı Deneylere Az Kaldı: Elon Musk, Neuralink’in Klinik Deneylerini Yürütecek Uzmanlar Arıyor


Kaynak webtekno.com

 

Bir Görüşe Göre Yapay Zekâya Kendi Çocuklarımız Gibi Davranmalıyız

Birçok araştırmacı ve bilgisayar uzmanı endişeli olmasa da yeni teknolojilerin risk değerlendirmesine ihtiyacı var zira yapay zekânın kötüye gitme ihtimali pek değerlendirilmiyor. 2018 yılında hayatını kaybeden İngiliz fizikçi ve astronom Stephen Hawking gibi bazı yüksek profilli bilim insanları, tehlikeye yıllar önce işaret etti ve şimdi endişelenmek için bir neden var. 

James Webb Uzay Teleskobunun Yolculuğunda Kritik Adımlardan Biri Başarıyla Atıldı: Güneş Kalkanları Açıldı

NASA’nın uzaydaki yeni gözü James Webb Uzay Teleskobu, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapmak üzere geçtiğimiz hafta fırlatıldı. Kalıcı konumuna ulaşması için 1 aylık, en iyi görüntülerin gelebilmesi için ise 6 aylık bir zamana ihtiyaç duyulan uzay teleskobunun yolculuğu başarılı bir şekilde devam ediyor.

Epic Games, Toplam Değeri 374 TL Olan 2 Oyunu Ücretsiz Yaptı!

Epic Games, uzun bir süredir en sevilen oyun platformlarından biri olmaya devam ediyor. Her hafta verdiği ücretsiz oyunlarla kullanıcı sayısını her geçen gün artıran platform, geçtiğimiz günlerde 500 milyon kullanıcı sayısına ulaştığını açıkladı. Bununla birlikte halihazırda devam eden ücretsiz oyun kampanyası büyük bir ilgi görmeye devam ediyor.  

1,2 Milyar Dolarlık Metaverse Platformunun "Metaverse Balonu Patladı mı?" Dedirten Kullanıcı Sayısı Açıklandı

Son dönemlerde en çok konuştuğumuz meselelerden bir tanesi, metaverse isimli yeni teknoloji. Sanal ortamda "gerçek" bir dünya kurmayı vadeden bu teknoloji, kimileri için gerçek dünyanın dijitaldeki karşılığı olsa da kimileri için de tarihin en gereksiz icatlarından. Mark Zuckerberg gibi bazı isimler, metaverse teknolojilerine güveniyor ve milyarlarca dolarlık harcama dahi yapıyor.