Dünyaya En Uzak Noktada Ölen Tek Ekibin Can Verdiği "Karman Sınırı" Tam Olarak Nerede?
İnsanoğlunun ilk işlevsel uydusu Sputnik 1’in Sovyetler Birliği’nce yörüngeye oturtulması ile başlayan uzay yarışı, hem büyük atılımlara hem de ciddi görüş ayrılıklarına sahne oldu.
İnsanoğlunun ilk işlevsel uydusu Sputnik 1’in Sovyetler Birliği’nce yörüngeye oturtulması ile başlayan uzay yarışı, hem büyük atılımlara hem de ciddi görüş ayrılıklarına sahne oldu.
Günümüze ulaşan bu görüş ayrılıklarından muhtemelen en büyüğü, uzayın başlangıç noktasının neresi olduğu tartışmasıdır. Bu meselede henüz uzlaşmaya varılamaması dolayısıyla ortaya çıkan belirsizlik, zaman zaman kimi trajik vakaların trajik vaka olarak sınıflandırılmalarını bile önleyebilmekte. Bu yazımızda bu vakalardan “Soyuz 11” trajedisine ve bu trajedinin bu belirsizlikten nasıl etkilendiğine değineceğiz.
Macar-Amerikalı bilim insanı Theodore von Kármán’ın, deniz seviyesinin 100 kilometre üzeri olacak şekilde belirlediği bu sınır, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri haricinde tüm devletler ve kurumlarca standart atmosfer-uzay sınırı olarak kabul görmektedir. Bu kuruma göre ise standart sınır, deniz seviyesinin 80 kilometre üzeri olarak belirlenmiş.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Karman Hattı’nı tam olarak standart kabul etmemesinin net bir sebebi olmamakla birlikte, bu durum size metrik sistem yerine emperyal sistemin bir varyantını kullanmalarını anımsattıysa haksız sayılmazsınız.
Amerika Birleşik Devletleri’nin aksine Sovyetler Birliği’nin uzay doktrini, belirli amaçlara yoğunlaşmak yerine olabildiğince fazla ilke imza atmak odaklıydı. Bu sebeple Sovyet mühendisler, Amerikalı meslektaşlarının aksine sürekli yepyeni ve deneysel sistemler ile uğraşmak zorunda kaldılar. Bir görevden başka bir göreve ani geçişler, tek bir göreve derinlemesine odaklanılmasını ve olabildiğince güvenli hâle getirilmesini çoğu zaman önlemekteydi.
Bu görevlerden biri olan “Soyuz 11”, asıl amacı olan bir uzay istasyonuna kenetlenme hedefine ulaşmasına rağmen sonlara doğru henüz benzeri görülmemiş bir trajediye dönüştü. Dünya’ya geri iniş yapan bu Sovyet uzay aracına ulaşıldığında, içindeki üç kozmonotun da boğularak can verdikleri ortaya çıktı. Üç kozmonot, en nihayetinde Kremlin’e defnedildi.
Şimdi uzay sınırı konusunda yaşanan anlaşmazlığın sebep olduğu belirsizliği hatırlayalım. Bu kozmonotların uzayda can verip vermedikleri sorunsalı, tam olarak nerede boğulduklarına bağlı olarak değişebilecek bir durumdur. Yaşananlar Karman Hattı’nın üzerinde gerçekleşti ise söz konusu üç kozmonot uzayda, Karman Hattı’nın altında gerçekleşti ise de Dünya’da can vermiştir. Karman Hattı’nın ötesinde can vermiş olmaları ihtimâli gerçekse, kendileri aynı zamanda Karman Hattı’nın ötesinde ölen tek ekip olarak da tarihe geçmiş olabilirler.
SpaceX gibi özel uzay şirketlerinin atılımları sayesinde bu çabalar, sektör dışı şirketlerin CEO’larınca da benimsenmeye başlandı. Bunlardan yakın zamanda en ses getirenlerinden biri, Amazon CEO’su Jeff Bezos’un ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın girişimlerinden biriydi.
Kaynak webtekno.com
Rockstar Games, GTAnın Lise Versiyonu Olan Bully 2yi Neden Yapmıyor?
Rockstar Games, 2006 yılında değişik bir işe girişerek Bully isimli bir oyun piyasaya çıkardı. Bully, Grand Theft Auto’nun kaosunu ve açık dünya unsurlarını bir lise ortamına uygulamayı amaçladı ve bu denemeleri oldukça başarılı bir sonuç elde etti.
YouTubeun da Artık Netflix Gibi Bir Açılış Sesi ve Animasyonu Var: Sizce Akılda Kalıcı Olmuş mu?
Dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube'un akıllı TV'ler için geliştirilen sürümüne dikkat çeken bir yenilik geldi. Kullanıcılar artık, televizyonlarından YouTube'u açtıklarında bir animasyon ve bu animasyona eşlik eden bir açılış sesi duyuyorlar.
Twitter, Tamamen Anonim Şekilde Tweet Atmanızı Sağlayan Versiyonunu Kaldırdı
İnternet sağlayıcılarının sunduğu standart DNS ile erişemediğimiz, ‘dark web’ ve ‘deep web’ gibi kavramları araştırırken sıklıkla duyabileceğiniz, Tor ağındaki platformlara erişim sağlayan “.onion” uzantısı, bazı büyük platformlar tarafından da benimsenmeye devam ediyor.
SON DAKİKA: Spotifya Dünya Genelinde Erişim Sağlanamıyor
Müzik platformu denildiği zaman akla ilk gelen isimlerden Spotify, 158 milyondan fazla aboneye sahip. Kullanıcılarına kesintisiz müzik deneyimi yaşatmayı hedefleyen platform, bugün itibarıyla dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları etkileyen bir problemle karşılaştı.
Mars Aracı Perseverance, Bu Kez de Kendi Yıkıntısının Fotoğrafını Çekti (Bari Mars Temiz Kalsaydı)
Amerikan filmlerinde ıssız çöllerde yuvarlanan kurumuş bitkiler sık görülen klişelerden biridir. Teknik olarak devasa bir çöl olan kızıl gezegen Mars'ın yüzeyinde de başıboş yapılar var ancak bunlar bitki değil. Hatta Mars'a ait de değiller, Dünya'dan bizim gönderdiğimiz şeyler.