"> ">

Çok Kötü Etkilenmenize Rağmen Felaket Haberlerini Takip Etmeyi Bırakamamanızın Nedeni: Doom Scrolling

İşte bu duruma İngilizcede "doomscrolling" adı verilmiş, Türkçeye ise "felaket kaydırması" olarak çevirebiliriz.

20.02.2023 20:30:20 tarihinde yayınlandı.

İşte bu duruma İngilizcede "doomscrolling" adı verilmiş, Türkçeye ise "felaket kaydırması" olarak çevirebiliriz.

Aslında haberlerin geneline bakıldığında özel bir çaba gerektirdiği söylenemez, zaten gerçek bir "doom"un içindeyiz.

Hatta pandemi, orman yangınları, kadın cinayetleri, adaletsizlik, deprem kaynaklı yoğun gündemlerde Instagram'a dahi sıçrayabiliyor bu durum. Sosyal medya çağı öncesinde sabahları sadece gazete okur, günlük yaşantımıza devam ederdik. Akşamları da bir haber bülteni izlemekle yetinirdik. Şimdilerde ise her şeyi "son dakika" öğrenmek istediğimiz için kötü haber seline kapılıyoruz.

Böyle olduğu takdirde sonumuz hepten duyarsızlaşmaya doğru gidebilir. Dikkat ettiyseniz herhangi bir kadın cinayeti bile eskisi kadar gündem olmuyor ne yazık ki. Bu da çok fazla kötü haber tüketmemizle alakalı.

Sabah uyanıyoruz, sosyal medyaya baktığımızda yine yepyeni bir felaket kaydırması başlıyor. Saatlerce sürüyor ve bu da gece uykusuzluğuna neden oluyor.

Harvard'daki bilim insanı Mesfin Bekalu, insanların olumsuz haberleri okumaya daha fazla meyilli olduğunu söylüyor. Elbette bu gibi durumların kitlesel dayanışma sağlamak gibi faydalı etkileri var fakat kendimize şunları da sormamız gerekiyor:

Neden parmaklarım ağrıyana dek kaydırmaya devam ediyorum? Neden bu kadar kötü hissettirmesine rağmen buna devam ediyorum? Bazı hesapları, kelimeleri takipten çıkarsam ya da en azından sessize alsam bunun bana etkisi ne olur? Pat diye karşıma çıkmasalar da ben istediğimde gidip ne oluyormuş diye baksam mesela, bu beni daha iyi hissettirir mi? Bu durum nereye kadar böyle devam edecek, yıllarca mı, bir ömür boyu mu?

Bunun adını koymak bir miktar etkili olabilir, çünkü bir farkındalık kazandıracağı için "şu an felaket kaydırması yapıyorum" diyerek kendimizi uyarabiliriz. "Yapmakta olduğum şeye o kadar da gerek var mı? diye kendimize sorabiliriz. Hesaplarımızı bir süreliğine dondurma, internet bağlantısını kapatma gibi yöntemlere başvursak da bunların kısa süreli olduğunu biliyoruz.


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayarın Olmazsa Olmazlarından: PSU Nedir, Ne İşe Yarar, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

En ufak bilgisayardan en büyük bilişim sistemine kadar bir bilgisayarın çalışması için gerekli pek çok farklı donanım birimi vardır. Bunlar arasında bilinen ama nedense pek önemsenmeyen PSU kısaltması ile anılan güç kaynağı birimi ise düşündüğünüzden çok daha önemli. Çünkü diğer donanım birimleri olmadan bazı performans sorunları yaşarsınız ama iyi bir PSU olmadan sistemin çalışması bile mümkün değil.

Bilgisayarınızın Tepeden Tırnağa Tüm Bilgilerini Öğrenebileceğiniz Speccy Nasıl Kullanılır?

Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız sistem bilgilerinizi görüntülemek için sunulan pek çok farklı araçtan birini kullanabilirsiniz. Ancak bunlar çoğu zaman fazla detaylı olmayan ve istatistik barındırmayan bilgiler sunarlar. Speccy gibi üçüncü taraf sistem bilgilendirme yazılımları ise ücretsiz olarak bilgisayarınızın sistemindeki en güncel bilgileri detaylı olarak gösterirler.

iPhone 15, "Qi2" Kablosuz Şarj Destekleyen İlk iPhone Oldu! (Peki Bu Ne Anlama Geliyor?)

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın iPhone 15 lansmanı geride kaldı. Gerçekleştirilen etkinlikte iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile resmen tanışma imkânı yakaladık. Ancak Apple, geçmişte olduğu gibi bu yıl da yeni akıllı telefonlarının tüm özelliklerini lansmanda açıklamadı. Mesela iPhone 15 ailesinin kablosuz şarj özelliklerine çok da değinilmedi.