Çoğunlukla Apple Ürünlerinde Gördüğümüz HEIC Dosyaları Nasıl Açılır ve JPG’ye Dönüştürülür?
Günümüzdeki teknoloji bizlere dosya kullanımı alanında daha önce hiç olmadığı kadar fazla özgürlük sağlıyor. Daha da özele inmek gerekirse teknoloji, tek bir cihaz üzerinde birden fazla türde dosya üzerinde işlem yapma imkânını günümüzde bizlere sağlıyor. Ses, video, müzik ve uygulama gibi farklı alanlarda kullanılan farklı dosya türlerini herkes duymuştur.
Günümüzdeki teknoloji bizlere dosya kullanımı alanında daha önce hiç olmadığı kadar fazla özgürlük sağlıyor. Daha da özele inmek gerekirse teknoloji, tek bir cihaz üzerinde birden fazla türde dosya üzerinde işlem yapma imkânını günümüzde bizlere sağlıyor. Ses, video, müzik ve uygulama gibi farklı alanlarda kullanılan farklı dosya türlerini herkes duymuştur.
Bu konuda örnek olarak JPG, JPEG ve PNG gibi görüntü formatlarını yaygın olarak görüyoruz. Bu formatlara yönelik kullandığımız sıkıştırma yöntemleri de ‘ham görüntü kalitesini’ yukarı ya da aşağı çekebiliyor. Bu yazımızda ise söz konusu görüntü formatlarından biri olan ve daha çok Apple tarafında gördüğümüz HEIC dosyalarını nasıl açabileceğinizi ve bu görüntüleri nasıl JPG formatına çevirebileceğinizi anlatacağız.
Açılımı High Efficiency Image File olan HEIF standardının içinde bulunan HEIC dosya formatı, ‘.heic’ uzantısıyla karşımıza çıkar. Çoğunlukla teknoloji devi Apple’ın iPhone ve iPad modellerinde görülse de bu yöntem Apple’a ait değildir. Bunun yanında bu cihazlarda söz konusu formatı devre dışı bırakma imkânınız da bulunuyor. Fakat iOS 11 ve üstü cihazlarda standart olarak bu yöntem kullanılıyor.
JPG gibi yaygın yöntemlere göre daha küçük dosya boyutuyla daha kaliteli görüntülerin elde edilmesini sağlayan HEIC formatı, yaygın olmaması sebebiyle, konu onları açmaya geldiğinde kimi kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak adına .heic uzantılı dosyaları açma yöntemlerine geçelim.
HEIC dosyaları Mac modellerinde herhangi bir uğraşa girmeden açabilirsiniz. Fakat Windows işletim sistemli bilgisayarlarda açmak için uygulama mağazasına yönelmeniz ve HEIF Resim Uzantıları ile HEVC Video Uzantısı’nı indirmeniz gerekiyor. Bunun ardından herhangi bir işleme gerek kalmadan görüntülere erişebilirsiniz.
NOT: HEIF Resim Uzantıları’nın ücretsiz olmasına karşın HEVC Video Uzantısı’nı edinmek için 2,75 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Bir sonraki yöntemi uygulayabilmek için bu uygulamaları edinmiş olmanız gerekiyor.
HEIC dosyasını JPG formatına çevirmek için kullanabileceğiniz üç yöntemi sıraladık. İhtiyacınıza göre uygulama veya site üzerinden dönüştürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İlk yöntemdeki uzantıları yüklediyseniz HEIC dosyaları görüntülemekte sorun yaşamayacaksınız demektir. Fakat yine de bu dosyalar HEIC olarak kaldıklarından farklı uygulamalarda uyumluluk sorunu çıkarabilir. Bu sebeple fotoğraflar uygulaması aracılığıyla açtığınız dosyanızı, düzenleme seçeneklerinden kopyasını kaydet butonuna tıklayarak JPG gibi farklı bir formatta kaydedebilirsiniz.
Kaynak webtekno.com
WhatsApp Artık Bir Mobil Uygulama Değil: Telefon Kapalıyken Bile Mesajlaşmaya İzin Veren Özellik Yayınlandı
Dünya üzerinde 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 2016 yılında WhatsApp Web’i de yayınlamıştı. WhatsApp’ı internet tarayıcınızdan kullanmanızı sağlayan bu uygulamanın en büyük eksiğiyse yalnızca telefonunuz internete bağlı olduğunda kullanılabiliyor olmasıydı.
Meta, Microsoft ve Amazonun Apple ve Googlea Rakip Olacak Açık Kaynaklı Harita Projesi "Overture" Hayata Geçti
Meta, Microsoft, Amazon ve haritalara yoğunlaşan TomTom isimli şirket, geçtiğimiz yıl birlikte çalışabilir harita ürünleri oluşturmak amacıyla Overture Maps Foundation’ı kurmuştu. Bu projenin, harita konusunda önde olan Google ve Apple’a rakip olunabileceğini göstermişti.
TV Olmadan PlayStation 5i Çalıştıran Ekranlı Kontrolcu Project Q, İlk Kez Çalışırken Görüntülendi! [VIDEO]
Artık piyasada Windows destekleyen taşınabilir el konsolları bile görüyoruz. Nintendo Switch ile birlikte konsol oyunculuğunun çok daha önce mobilleştiğini düşünürsek Sony’nin PlayStation 5’i mobilleştirmek için neden geç kaldığını daha net görebiliriz. Ancak Japn devi boş durmuyor ve Project Q adını verdiği yeni kontrolcü ile mobilleşmeye yönelik ilk adımlarını atıyor.
Appleın Hayat Kurtaran Uydu Bağlantısı Özelliği Türkiyede Neden Yok?
Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan iddialar Apple’ın iPhone 14’le birlikte ‘Uydu Bağlantısı’ özelliğini sunabileceğini göstermişti. Bugün düzenlenen ‘Gelecek Zaman’ etkinliğiyle birlikte Apple, bu özelliği resmen duyurdu.
Android 13 Sürümünden Oyuncuları Sevindirecek Haber Geldi: Oyun Canavarı Sürüm!
Telefondan oyun oynamak, film veya dizi izlemek bazı durumlarda oldukça can sıkıcı bir hal alabiliyor. Özellikle pek çoğumuz bazı oyunların yükleme ekranında uzun süre beklemek durumunda kalıyoruz veya oyunda kasma, donma gibi problemlerle karşılaşıyoruz.