Bir Uzman, Yapay Zekalarla İlgili Önyargı Uyarısında Bulundu

Yapay zekanın tanımına baktığımızda, insan zihninin gerçekleştirebileceği işlemleri gerçekleştirebilen makine ve yazılımlar olduklarını görüyoruz. Amazon Alexa gibi günlük yaşamımızda gördüklerimizden Google’ın aramalarımızı tahmin eden sistemine kadar pek çok farklı yapay zeka bulunuyor.

21.02.2022 18:15:20 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekanın tanımına baktığımızda, insan zihninin gerçekleştirebileceği işlemleri gerçekleştirebilen makine ve yazılımlar olduklarını görüyoruz. Amazon Alexa gibi günlük yaşamımızda gördüklerimizden Google’ın aramalarımızı tahmin eden sistemine kadar pek çok farklı yapay zeka bulunuyor.

Bir yapay zeka uzmanı, acilen ilgilenilmesi gereken bir soruna dikkatleri çekti. Leiden Üniversitesi’nden yapay zeka alanında yardımcı profesör Peter van der Putten, yapay zekada yer alan bir kusuru göz önüne çıkardı.

Karar vermek genellikle karmaşık bir sürecin sonucu olarak gerçekleşir. Elde edilen tek bir çıktı (alınan karar) olmasına rağmen altta yatan farklı etmenler olabilir. Bu etmenleri değerlendirirken gözlemciler kendi deneyimlerine göre hareket ederler. İşe alım yapan bir kişinin adayları “Benimle aynı okuldan mı?” ya da “Kimler benim okulumdan değil?” diye ayırma yoluna gitmesi bir yanlılık göstergesidir.

Van der Putten de bu noktada yapay zekaların kendi başlarına iyi ya da kötü olmadıklarını söyleyerek konuya dahil oluyor. Yine de insanların önyargılarını ve yanlılıklarını da bu sistemlerin kopyalayabileceğini ifade ediyor. 

İLGİLİ HABER Yapay Zekâların Hâlâ Yapamadığı 6 Şey

Yapay zeka uzmanı ek olarak verilerden dolayı da önyargıların ve hataların sistemlere aktarılabileceğini belirtiyor. Örneğin insan kaynakları için geliştirilen bir yapay zekanın, kadınların yaşadığı mesleki yükselme sorunlarını önyargı olarak kopyaladığı ortaya çıkmıştı. Diğer çalışan verilerinden yola çıkarak eğitilen yapay zeka, daha üst seviyelerde denk adaylarla karşılaştığında kadın adayları reddetmeye yönelmişti.

Kuralların ve verilerin kendi içinde barındırdığı önyargı, her zaman için doğrudan isimlendirilemese de istatistiklerle ortaya konabiliyor. Bu istatistiksel yapıyı önceden keşfeden yapay zeka da daha sonra kendi kodunun parçası haline getiriyor. 

İLGİLİ HABER Araştırmacılar, Önyargılarımızın Ne Kadar Derine İşlediğini Ortaya Çıkardı

Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, algoritmaların kadınlara karşı önyargılar geliştirmiş olabileceğini dile getiren bir başka isim olmuştu. Firmanın kredi kartı da kredi özellikleri benzer olan kadın ve erkeklere farklı limitler sunmuştu. 

Uzmanlara göre yapay zeka, onu kurarken kullanılan veri kadar önyargılı ve yanlı oluyor. Bunu engellemek mümkün değil ancak etkisini kontrol edilebilir tutmak mümkün olabiliyor. Yapay zeka yeni verilerle bir şeyler öğrendikçe bizde bir şeyler öğreniyoruz gibi duruyor.


Kaynak webtekno.com

 

ChatGPT ile Soru Önergesi Oluşturuldu: Gelecek Hafta TBMMye Sunulacak!

Midjourney, ChatGPT ve daha pek çok araç ile birlikte yapay zekânın günlük hayatımızdaki yeri ve etkisi gün geçtikçe artıyor. Birkaç yıl önceye kadar fotoğrafların renklerini iyileştirmek, metinlerdeki yazım hatalarını tespit etmek gibi görece basit işlerde yardımımıza koşan yapay zekâ araçları, artık avukatlara, doktorlara bile danışmanlık verir hale geldi. Dahası görünen o ki artık meclise de dahil olacak…