Bilgisayardan Cep Telefonuna Kadar Pek Çok Cihazda Gördümüz Java Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

1.03.2022 08:30:18 tarihinde yayınlandı.

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

Java nedir sorusunun yanıtı biraz karmaşık çünkü Java hem bir programlama dili hem bir bilgi işlem platformu hem de son kullanıcının uygulama çalıştırmak için kullanabileceği bir yazılım. Yani bu açıdan bakarsak Java, geçmişte olduğu gibi bugün de dijital dünyamızı şekillendiriyor ve gelecekte de şekillendirecek gibi görünüyor. Gelin Java nedir, ne işe yarar gibi merak edilen soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla inceleyelim.

Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java ilk kez 1995 yılında piyasaya sunuldu. Java; geniş kullanım alanına sahip, sınıf tabanlı, nesne yönelimli olarak tanımlanan bir programlama dilidir. Java aynı zamanda uygulama geliştirme ve çalıştırma çalışmaları yapılan bir bilgi işlem platformudur. Java ayrıca son kullanıcının ücretsiz olarak indirerek kullanabileceği bir uygulama çalıştırma yazılımıdır. 

Java, uzun yıllardır kullanılan bir programlama dili olduğu için yıllar içinde pek çok farklı güncelleme aldı ve farklı sürümleri yayınlandı. Son olarak 2020 yılının Eylül ayında Java SE 15 sürümü yayınlandı. Kullanıcıların uygulama çalıştırmak amacıyla indirecekleri yazılım ise Java 8 sürümüdür. 

Kullanıcıların uygulama çalıştırmak için kullanacakları Java yazılımı Java Runtime Environment kısaca JRE olarak adlandırılırken, uygulama geliştiricilerin kullandığı bilgi işlem platformu Java Virtual Machine kısaca JRM olarak adlandırılmaktadır. Uygulama geliştiricilerin kullanabileceği bir de Java Development Kit kısaca JDK aracı vardır. Buradaki bağlantı üzerindeki Java resmi internet sitesine girerek tüm bu hizmetlere ulaşabilirsiniz. 

Java ile uygulama geliştirebilir, bu uygulamayı test edebilir ve kullanıcının bu uygulamayı kullanabileceği altyapıyı sunabilirsiniz. Bu noktada Java ne işe yarar değil de Java ile neler yapılır diye sormak çok daha makul olacaktır. Java ile yapabileceklerinizden bazıları şu şekilde;

Java programlama dilini ve diğer Java hizmetlerini kullanmanın öne çıkan avantajlarından bazıları bu şekilde. Elbette kullanıcıya ve uygulamanın geliştirileceği platforma göre bu listeye farklı avantajlar eklenebilir ya da avantaj olarak görülen özellikler dezavantaja dönüşebilir. Ancak yine de avantajların her zaman baskın geldiğini söylemek mümkün.

Java programlama dilinin temel işlevlerini sunan Java Standard Edition, kısaca Java SE; bütün türleri ve nesneleri en üst düzey sınıflar için tanımlar. Ağ oluştururken, güvenlik amacıyla, veritabanı erişimi için, grafik kullanıcı birimi GUI oluştururken ve XML ayrıştırırken kullanabilirsiniz.

Daha üst düzey bir hizmet veren Java Enterprise Edition, kısaca Java EE; yüksek düzeyde ölçeklendirilebilen, daha büyük ölçekli, çok katmanlı ve güvenli ağ uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılır. Java EE ile geliştirilen uygulamalar daha güvenilirdir ve daha geniş çalışma zamanı ortamı sunar.


Kaynak webtekno.com

 

Inter, FIFA 23te Olmayacak! (eFootball, EAin Keyfini Kaçırdı)

Futbol meraklılarının yıllardır tartıştığı eFootball ve FIFA (yeni ismiyle EA Sports FC) ikilisinde bugün bir tarafı üzecek bir gelişme daha yaşandı. Dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Inter Milan, KONAMI ile olan anlaşmasını yeniledi.  Buna göre 2022/2023 sezonu itibarıyla Inter Milan öğeleri, eFootball dışında bir oyunda kullanılamayacak. Dolayısı ile FIFA 23'te Inter Milan kulübü orijinal forma, amblem ve stadyumu ile yer alamayacak.

Ubisoft, Kendi NFT Platformunu Açıkladı: NFT Koleksiyonu Gelecek İlk Oyun da Belli Oldu

Video oyun sektörünün köklü isimlerinden Ubisoft, kasım ayının başında yaptığı açıklamalarda Blockchain teknolojisine ilgi duyduklarını ve kendi özel NFT'lerini piyasaya sürebileceklerine dair açıklamalarda bulunmuştu. Şirket, o açıklamalarında pek çok şirketle kol kola olduklarından ve bu devasa ekosisteme nasıl katkı sağlayabileceklerini teknik anlamda öğrenmeye çalıştığından bahsetmişti. Şimdiyse konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

NFT Alım - Satım Platformu OpenSea Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sanat eserlerinin nasıl olup da milyonlarca hatta milyarlarca dolara alıcı bulduğunu anlamayan pek çok kişi son yıllarda bambaşka bir kavramla tanıştı ve kafalar iyice karıştı. NFT denilen bu dijital sanat eserleri de tıpkı diğer sanat eserleri gibi akıl almaz fiyatlara alıcı buluyorlar. NFT başta olmak üzere pek çok dijital varlığın alınıp satıldığı platformlardan bir tanesi olan OpenSea, bunlar arasında en popüler olanlardan bir tanesi.