Bilgisayar ve Telefonlarda Karşılaştığımız IPS Nedir, IPS Ekran Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeleri genel olarak yazılımsal ya da teknik donanım düzeyinde inceliyor ve hayran kalıyoruz. Ancak tüm bu gelişmeleri bize yansıtan ekran teknolojilerini çoğu zaman görmezden geliyoruz. IPS ekran da bunlardan bir tanesi. LCD ekranların en önemli destekleyicisi olan IPS teknolojisi, son yıllarda en yaygın kullanılan ekran teknolojilerinden biridir.

20.02.2022 11:30:27 tarihinde yayınlandı.

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeleri genel olarak yazılımsal ya da teknik donanım düzeyinde inceliyor ve hayran kalıyoruz. Ancak tüm bu gelişmeleri bize yansıtan ekran teknolojilerini çoğu zaman görmezden geliyoruz. IPS ekran da bunlardan bir tanesi. LCD ekranların en önemli destekleyicisi olan IPS teknolojisi, son yıllarda en yaygın kullanılan ekran teknolojilerinden biridir.

Peki, IPS ekran nedir? Havalı bir adı olsa da görünüşü bildiğimiz ekranlara benzeyen bu teknolojinin gizemi, içindeki sıvı kristallerin hareketi ve ışığın yansımasında gizli. Işık dediğimiz zaman elbette bu ekranın en büyük avantajının canlı renkler olduğunu anlamışsınızdır. Gelin IPS ekran nedir biraz daha yakından inceleyelim ve bu teknolojinin avantajları ile dezavantajlarını görelim.

In Plane Switching, kısaca IPS, Türkçesi ile Düzlem İçi Geçiş; aslında bildiğimiz LCD ekran türlerinden biridir. IPS ekran, polarizörlerin arkasına yerleştirilmiş ve arkadan aydınlatma sağlayan aynadan oluşur. Işığı aktarmak için sıvı kristalleri kullanan IPS ekranın öne çıkan özelliği, sıvı kristallerinin mükemmel denebilecek bir hizaya sahip olmasıdır. 

IPS ekran elektrik ile iletişime geçtiği anda söz konusu sıvı kristaller şova başlar. Eğer bu IPS ekran, aynı zamanda dokunmatik özelliğe sahipse bir de bu katmana koruyucu cam ekran eklenir. Çoğu dokunmatik ekranda ve üst düzey monitörde IPS ekran teknolojisi standart olarak kullanılır.

TN ve VA olarak adlandırılan iki LCD ekran türü daha vardır. Temel olarak TN de, VA da IPS ekran ile benzer bir sistemde çalışırlar. Ancak IPS ekran teknolojisindeki sıvı kristallerin hizalanması, diğer türlerde yoktur. Bu nedenle hala en iyi LCD ekran türü olarak IPS ekran teknolojisi kullanılmakta ve önerilmektedir.

Genel olarak IPS ekran teknolojisinin kullanıcılarına sunduğu avantajlar bu şekildedir. Kullanıcı alışkanlıklarına bağlı olarak belki bu avantajlar arasına onlarca madde daha eklemek mümkün ama standart bir kullanıcı için IPS ekran bu tür avantajlar sunmaktadır.

IPS ekran avantajlarına baktığımız zaman benzerlerine göre çok daha iyi renkler ve parlaklık sunduğunu kesin bir şekilde söyleyebiliriz. Kullanım alanına göre güneş ışığı altındaki performansı onu benzersiz yapabilir. Uzun ömürlü olması ise sık sık donanım değiştirmek istemeyen kullanıcılar için ideal.

Genel olarak IPS ekran teknolojisinin kullanıcılarına sunduğu dezavantajlar bu şekildedir. Kullanıcı alışkanlıklarına bağlı olarak belki bu dezavantajlar arasına onlarca madde daha eklemek mümkün ama standart bir kullanıcı için IPS ekran bu tür dezavantajlar sunmaktadır.

IPS ekran dezavantajlarına baktığımız zaman hem yüksek satış fiyatına sahip olması hem de üstüne çalışırken diğer teknolojilerden daha fazla enerji harcıyor olması pek çok kullanıcı için can sıkıcı olacaktır. Kontrast sınırı ve yavaş piksel tepki süresi standart kullanıcılar için büyük bir sorun değil ancak oyuncular için epey tatsız bir performans anlamına geliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Bir Dönem Su Geçirmez Olmasıyla Öne Çıkan Telefon Sony Xperia Z1’in Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri

Şu an akıllı telefon sektörünü belli başlı firmalar yönetiyor diyebiliriz. Bunlardan en güçlülerini örnek vermemiz gerekirse elbette Apple ve Samsung zirveyi taşımaya, yıllardır olduğu gibi lider olmaya devam ediyorlar. Ama bundan belki de 10 yıl önce durum böyle değildi. Kullanıcılar, yalnızca Samsung veya Apple tercih etmek yerine, General Mobile, Sony, LG veya Nokia tarzı modelleri de kullanıyordu. Çünkü her telefonun kendisine göre farklı özellikleri, kullanıcıları cazip eden önemli detayları bulunuyordu. Bugün konuğumuz, 2013 yılında piyasaya sürülen ve su geçirmez yapısıyla bir dönem popülerliği yakalayan Sony Xperia Z1 modeli. Henüz su geçirmez telefon modelleri dünyada yeni yeni dikkat çekmeye başlarken, Sony taraflı atılan oldukça başarı adımlardan bir tanesi haline gelen bu telefon, her ne kadar su geçirmez olsa bile bazı eksi yönlere sahipti.

İstanbulun 1900lü Yıllardaki Görüntüsü Yapay Zekâ ile Yeniden Oluşturuldu: Her Karesi Film Sahnesi Gibi

DALL-E ve Midjourney gibi yapay zekâlar son birkaç ayda o kadar gelişti ki pek çok konuda ağızları açık bırakan görseller ortaya çıkmaya başladı. Efsaneleşmiş film ve dizi karakterlerinin çocuklukları, keşke gerçek olsa dedirten mimari yapılar ve hatta Webtekno ekibinin gördüğü rüyaların bile sanat eserlerine dönüştüğünü sizlere aktarmıştık.

Zorunlu Deprem Sigortasına Büyük Değişiklik Geliyor: Vatandaşın Hem Ödeyeceği Hem Alacağı Para, 2 Katına Çıkacak!

27 Eylül 2000’den bu yana tüm konutlar için uygulamaya konan “zorunlu deprem sigortası” hakkında büyük değişiklikler gündeme geldi. Kahramanmaraş merkezli on binlerce vatandaşın ölümüne yol açan depremlerin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK), konutlar için sunulan teminatı iki katına çıkaracağı öne sürüldü.

YouTube, Bir Türlü Başarılı Olamayan Hikâyeler Özelliğini Kapatıyor

YouTube, 2017 yılında diğer platformlarda gördüklerimize benzer “Hikâyeler” özelliğini tanıtmıştı En başta “reels” olarak adlandırılan; ancak daha sonra “hikâyeler” ismini alan özellik, bundan bir yıl sonra da geniş çapta belli aboneye sahip olanlar için çıkış yapmıştı ve o günden bu yana kullanılıyordu.