Bağlantının Telefon Hattı Olmadan Sağlandığı Yalın İnternet Nedir, ADSL ile Farkı Ne?

Dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır internet bağlantısı kullanılmasına rağmen son kullanıcıya kadar gelerek yaygınlaşması ancak 2000’li yıllarda başladı. O dönem hatırlayanlar olacaktır, her evde bir sabit telefon hattı vardı ve internet bağlantısı bu hat üzerinden sağlanırdı. Cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte sabit hat ihtiyacı ortadan kalkınca geriye nDSL olarak da adlandırılan yalın internet kaldı.

9.12.2022 21:15:11 tarihinde yayınlandı.

Dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır internet bağlantısı kullanılmasına rağmen son kullanıcıya kadar gelerek yaygınlaşması ancak 2000’li yıllarda başladı. O dönem hatırlayanlar olacaktır, her evde bir sabit telefon hattı vardı ve internet bağlantısı bu hat üzerinden sağlanırdı. Cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte sabit hat ihtiyacı ortadan kalkınca geriye nDSL olarak da adlandırılan yalın internet kaldı.

Yalın internet, adından da anlaşılacağı üzere yalnızca internet bağlantısı sağlayan bir hattı ifade etmektedir. Evde sabit telefon hattı olmasına aşina olmayanlar için garip gelebilir ancak yalın internet teknolojide yeni bir adım olarak kabul edildi. Evet öyleydi fakat ülkemizde hala tam olarak doğru bir şekilde kullanılmıyor. Gelin yalın internet nedir, telefon hattı olmadan internet nasıl bağlanır, diğer internet bağlantıları ile farkları nelerdir gibi merak edilen soruları inceleyelim.

Tam adıyla Naked Digital Subscriber Line, kısaca nDSL, Türkçesi ile yalın internet; en temel tanımıyla bir telefon hattından sabit telefon bağlantısı olmadan yalnızca internet bağlantısı alınan sistemin adıdır. Yani evinize gelen kablo hattı üzerinden sabit telefon hattı ile birlikte değil, yalnızca internet bağlantısı aldığınız zaman bu durum yalın internet olarak adlandırılır. 

Yalın interneti daha iyi anlamanız için biraz yalın olmayan internetten bahsedelim. İnternet bağlantısı yaygın olmadığı dönemde her evde bir sabit telefon hattı vardı. Hazır kablolar kuruluyken internet servis sağlayıcıları, ki çoğu aynı zamanda telefon hizmeti de sağlarlar, internet bağlantısını da bu kablolar üzerinden kullanıcılara dağıttılar. Bu durum şöyle bir sorun doğurdu, evinde sabit telefon hattı olmayan kişiler internet bağlantısı alamıyorlardı.

Tek bir kablo üzerinden hem internet hem de telefon bağlantısı geliyor, bunlar DLS filtresinden geçerek ayrılıyor ve bağlantıyı bu şekilde sunuyorlardı. Ancak kullanıcının evinde sabit telefon hattı olmayınca bu interneti alamıyor ve aynı şekilde iki bağlantı tek kablodan verildiği için yalnızca eve internet bağlatmak da mümkün olmuyordu. İşte nDLS yani yalın internet sayesinde telefon bağlantısı olmadan yalnızca internet bağlantısı taşımak mümkün hale geldi.

ADSL de, VDSL de, nDSL yani yalın internet de aslında evlerimize bakır kablolar aracılığıyla taşınan DLS yani internet bağlantısıdır. Temelde aynı görünürler ancak yukarıda anlattığımız gibi tek kablodan gelen iki bağlantının DLS filtresinden geçmesi ile elde edilen internet bağlantısına ADSL ve VDSL, tek kablodan yalnızca internet bağlantısı gelmesine ise nDSL yani yalın internet denir.

Aralarındaki tek fark bu değil. ADSL, bağlantısını telefon hattı ile paylaştığı için çok daha düşük bir bant genişliğine sahiptir. nDSL ise yalın internet olduğu için kendine özel bir bant genişliğine sahiptir. Fakat ülkemizde elbette teknik tanımlar her zaman geçerli olmuyor. Maalesef Türkiye’deki nDSL değerleri ile Avrupa’dakileri karşılaştırdığımız zaman bizim durum pek de parlak değil.

Fiber internet dünyada ve ülkemizdeki en yeni internet bağlantı türlerinden bir tanesi. Klasik sistemde olduğu gibi eski bakır telefon kabloları üzerinden değil, özel fiber kablolar üzerinden taşınıyor. ADSL’den de, VDSL’den de, nDSL yalın internetten de çok daha hızlı ve çok daha geniş bir bant genişliği sunuyor.

Elbette eğer sorduğunuz hangisini tercih etmeniz gerektiği ise bu noktada tercih her zaman size kalmıyor. Maalesef henüz her yere fiber internet altyapısı taşınmadı ama neredeyse her yerde yalın internet bağlantısı var. Üstelik fiber internet paket fiyatları, diğer internet fiyatlarına göre çok daha yüksek. Yani biraz araştırma yaparak bütçenize ve altyapınıza uygun sistemi tercih etmelisiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Metaverse Gezegenimiz İçin Büyük Bir Risk Oluşturuyor Olabilir: İşte Metaverseün Çevresel Etkileri ve Olası Çözümler

‘İnternetin geleceği’ olarak adlandırılan metaverse kavramı, teknoloji dünyasında son zamanların belki de en çok gündemde olan konusu. Facebook’un uğruna adını Meta olarak değiştirdiği ve büyük hamleler yaptığı; gündelik hayatımızı geçirebileceğimiz sanal evrenler anlamına gelen bu kavram, daha çok erken seviyelerde olmasına rağmen birçok insan ve dev şirket tarafından yatırım alıyor ve ileride milyarlarca; hatta trilyonlarca dolarlık bir sektöre dönüşeceğe benziyor.

Apple AirTag, Piyasaya Çıkar Çıkmaz Hacklendi (Kullanıcılar İçin Risk Var mı?)

Apple'ın uzun zamandır beklenen nesne takip aracı AirTag, yalnızca 10 gün önce piyasaya sürüldü ve görünüşe göre şimdiden işinin ehli hackerlar tarafından hacklenmiş durumda. Stacksmashing adlı bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videoya göre AirTag'ler, potansiyel olarak kullanıcıları kimlik avı ya da farklı bir işleve sahip zararlı web sitelere yönlendirmek için kullanılabilir.

Microsoft Ofis Uygulamalarına Gelecek Yapay Zekâ CoPilotun Fiyatı Belli Oldu: İşte Otomatik Metin Oluşturmanın Bedeli!

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bundan birkaç ay önce ofis uygulamalarına yapay zekâ desteği getireceğini açıkladı. Genel adı "CoPilot" olan bu yapay zekâ, ofis uygulamalarında otomatik metinler oluşturulmasını sağlayacakı. GPT-4 ile desteklenen yapay zekâ, metin oluşturabiliyor olmasına ek olarak özetleme yapma, Excel verilerini analiz etme ve Powerpoint sunumları oluşturma yeteneklerine sahipti.