Anılarımızı Kaydedip Sonra Tekrardan İzleyebilmemiz Mümkün mü? (Tıpkı Black Mirrordaki Gibi!)

Dizinin iki bölümünde (The Entire History of You ve Crocodile) insanların anılarına teknoloji sayesinde erişim sağlanabileceği mesajını veren birbirinden farklı hikayeler işleniyor. The Entire History of You bölümünde karısının kendisini aldattığını düşünen bir adamın karısının anılarına erişmeye çalışması konu ediliyor.

5.10.2022 07:45:15 tarihinde yayınlandı.

Dizinin iki bölümünde (The Entire History of You ve Crocodile) insanların anılarına teknoloji sayesinde erişim sağlanabileceği mesajını veren birbirinden farklı hikayeler işleniyor. The Entire History of You bölümünde karısının kendisini aldattığını düşünen bir adamın karısının anılarına erişmeye çalışması konu ediliyor.

Dizinin 4. sezon 3. bölümü olan Crocodile'de ise kişilerin kafalarının içine bir beyin implantı (vücut içerisine yerleştirilen bir nesne) sokuluyor, böylece kişinin anılarına erişilebiliyor. Dizide bu cihaz, polisler ve dedektifler tarafından suç işlemiş kişilerin sorgulanması amacıyla kullanılıyor. Aslında düşündüğünüzde, gerçek hayatta da suçla mücadele edenlerin, böyle bir teknolojik alet kullanarak suçu tamamen ortadan kaldırmaları mümkün olabilirmiş gibi gelebilir. O halde gelin, ütopik görünen bu durumun gerçek olup olamayacağını birlikte tartışalım.

Black Mirror 4. sezon 3. bölüm beyne implant takılma sahnesi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Dizide anıları kaydedip sonra ortaya çıkaran bu cihaz, cinayet işlemiş birinin suçunu itiraf etmesi için kullanılıyor. Cinayeti işleyen kadın, alete sonuna kadar dirense de en sonunda cihaz galip geliyor ve kadının yaptıkları ortaya çıkıyor. Fazla spoiler olmaması adına şöyle anlatalım; kadın bu süreçte, gerçekler ortaya çıkmasın diye paranoyaklaşıp başka girişimlerde daha bulunuyor. Yani bu cihazdan kendini korumak isteyen birinin psikolojik olarak yapabileceklerinin sınırı olmadığını bu örnekte görmüş oluyoruz. Velhasıl bu durum insan psikolojisi için tehlikeli diyebiliriz.

Black Mirror The Entire History of You .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Hatta bu diziden önce Total Recall, Blade Runner, Strange Days gibi filmlerde de benzer konular işlendiğini söyleyebiliriz. Dizide, implatın kaydettiği anıları uzaktan kumandayla dijital bir ekrana yansıtıp izlemenin mümkün olduğunu görebilirsiniz. Peki giyilebilir teknoloji, bunu gerçek hayatta da yaşamamızı sağlayan gelişmelere imza atabilir mi? 

Öncelikle gerçek hayatta bunu gerçekleştirebilmek için vücuda yerleştirilen bir giyilebilir video ve ses kayıt cihazına ihtiyaç var. Bu alanda çalışan uzmanlara göre, geniş bir depolama kapasitesi olan, beynin içine yerleştirilebilir veya taşınabilir bir aygıt bu süreçte bize eşlik etmeli. Bu aygıtın depolama alanı önemli çünkü kaydedilecek çok anı var. Anılar kaydedildikten sonra tekrar izlemek için kontakt lensin veya gözlüğün de gerektiğini söyleyebiliriz. 

Mesela Meta (Mark Zuckerberg'in kurucularından biri olduğu şirket), tek dokunuşta ses ve görüntü kaydı yapabilme özelliği olan akıllı gözlükleri piyasaya sürmeyi planlıyor. Yani o tarz bir cihazı üzerimize giymemiz gerekiyor. Tabii bunlar görmek için kullanılan sıradan gözlükler veya lensler değil. Bunlar, görüntüleme ve yeniden oynatma özelliği olan teknolojik cihazlardır.

Black Mirror'da beynin içine yerleştirilen cihaz, anıları harici olarak değil, dahili olarak kaydediyor gibi düşünebilirsiniz. Yani bu, anıların kaydedilmesi için ekstra bir işleme gerek olmadığı, cihaz takılıyken kendisinin kayıt ve depolama işlevini otomatik olarak üstlendiği anlamına geliyor.

Daha açık bir ifadeyle; bu cihaz, beyninizde takılıyken gözünüzün gördüğü, kulağınızın duyduğu, vücudunuzun temas ettiği her deneyimin otomatik olarak kaydedilip sonra tekrardan izlenebilen hatıralara dönüşmesi mümkün oluyor. Gördüğünüz gibi teoride her şey usulüne uygunmuş, pratikte de yapılabilirmiş gibi geliyor ama işler tam olarak düşündüğünüz gibi olmayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Dünyaca Ünlü Yönetmen Tarantino, Pulp Fiction Filminin NFT Koleksiyonu Yüzünden Davalık Oldu

Sinema tarihinin en kült filmlerinden olan Pulp Fiction’ın, daha önce hiçbir yerde görülmemiş yedi sahnesi ve orijinal el yazılı senaryosunun NFT olarak satışa çıkarılacağını sizlerle daha önce paylaşmıştık. Ancak filmin yapım şirketi olan Miramax, Pulp Fiction NFT koleksiyonu sebebiyle filmin efsane yönetmeni Quentin Tarantino'ya dava açtı. 

Kendi Bulut Sunucum Olsun Diyenlere: Tüm Dosyalarınızı Evde Saklayıp Her Yerden Erişmenizi Sağlayan Depolama Ünitesi İncelemesi: Synology Diskstation DS420+

Eğer elinizin altında bir bilgisayar veya telefon varsa sizler de bu dijital dünyaya sürekli veri aktarıyorsunuz demektir. Bu veriler telefonunuzun ya da bilgisayarınızın depolama alanlarında veya Google, Apple gibi şirketlerin bulut sunucularında saklanıyor. Bu sistemler ne kadar güvenli olursa olsun kendi evinizde bulunduracağınız bir depolama ünitesinin size sağlayacağı güveni ne yazık ki sağlayamaz. 

Katlanabilir Telefonların Yeni Amiral Gemisi Samsung Galaxy Z Fold4 Tanıtıldı: İşte Özellikleri ve Türkiye Fiyatı

Katlanabilir akıllı telefon devriminde öncü şirket olan ve ilk katlanabilir telefonu piyasaya süren Samsung, bugün merakla beklenen Unpacked etkinliğinde yeni nesil katlanabilir telefonlarını tanıttı. Samsung Galaxy Z Fold4 ve Z Flip4 modellerinden oluşan yeni telefonlar, katlanabilir akıllı telefon kategorisinde deyim yerindeyse standartları belirleyecek özelliklere ev sahipliği yapıyor.

Erken Oldu Sanki: Clubhouse Nihayet Türkçe Dil Desteğine Kavuşuyor

Dünya genelinde yayılan ve insanları, sektörleri birçok yönden etkileyen pandemi döneminde dijital olarak da çeşitli değişiklikler meydana geldi. Bunların başında, insanların bir araya gelerek gerçekleştirdiği söyleşi, konferans, webinar (internet ortamında yapılan seminerler) ve sohbet ortamları gibi etkinliklerin sesli ve görsel olarak sosyal ortama taşınması yer alıyor.

Marstan Kopup Dünyaya Düşen Gök Taşının Nereli Olduğu Keşfedildi

İnsanlık, çok yakın bir gelecekte Mars’a ulaşmayı hedeflerken bugün Kızıl Gezegen hakkında önemli bir keşfe imza atıldı. Kuzey Arizona Üniversitesi’den bilim insanları, Dünya’da bulunan Mars kökenli bir gök taşı sayesinde gezegen hakkında bilgiler toplamak üzere önemli bir adım attı. İlk kez bir Mars gök taşının 'evi' belirlendi.