İsmini Görünce Geçmişe Gideceğiniz Bilgisayar Programları

Günümüzde her gün kullandığımız bilgisayarlarımızın nispeten kısa bir geçmişleri var. Ancak teknolojik gelişmelere o kadar güzel ayak uyduruyorlar ki her geçen gün birçok bilgisayar programı yazılmaya devam ediyor. Bilgisayarlarımızı kendi kişisel amaçlarımız için şekillendirmemize yardımcı olan bu programlar, bilgisayar icat edildiğinden beri geliştiriliyor.

22.02.2022 07:00:20 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde her gün kullandığımız bilgisayarlarımızın nispeten kısa bir geçmişleri var. Ancak teknolojik gelişmelere o kadar güzel ayak uyduruyorlar ki her geçen gün birçok bilgisayar programı yazılmaya devam ediyor. Bilgisayarlarımızı kendi kişisel amaçlarımız için şekillendirmemize yardımcı olan bu programlar, bilgisayar icat edildiğinden beri geliştiriliyor.

Şimdilerde çoğu işimizi telefondan ya da bulut sistemleri üzerinden halledebiliyorken, geçmişte böyle değildi. Günümüzde telefonumuzdan gittiğimiz her yerde istediğimiz her müziği dinleyebiliyorken, çok fazla değil 10 sene önce bunu yapabilmek için bilgisayarımıza program indirmemiz gerekiyordu. Hem nostaljik duygular uyandırmak hem de günümüz teknolojisinin bize sunduklarına bir kez daha şükretmek için eski bilgisayar programlarını listeledik.

Bir medya oynatıcı uygulaması olan Winamp, 1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında en popüler yazılımlardan biriydi. İlk günlerden paylaşılan Freemium modeli, kullanıcıların programdan ücretsiz olarak yararlanabileceği, ancak ekstra özelliklerin kilidini açmak için ödeme yapması gerektiği anlamına geliyordu. 

Winamp eklentiler, harika görsel efektler ve kitaplığınızı yönetmenin kolay yolları ile kullanıcıların gönlünü fethetti. Ancak, sonunda AOL tarafından satın alındı ??ve yokuş aşağı gitmeye başladı.

Günümüzde, masaüstünüzde geniş bir MP3 koleksiyonunuz varsa, Winamp gibi araçlar hala kullanışlı olabilir, ancak Spotify ve diğer stream servislerinin yükselişi ile genç bilgisayar kullanıcılarının muhtemelen Winamp’ın ne olduğuna dair bir fikirleri bile yok.

Eşler arası (peer to peer) bir dosya paylaşım programı olarak tasarlanan LimeWire, müzikten çok daha fazlasını indirmek için kullanılıyordu. LimeWire, kullanıcıların filmleri ve diğer dosyaları paylaşmasına izin vererek, zaman zaman sistem üzerinden virüslerin yayılmasına neden oluyordu. LimeWire, geçmişte çok kullanılan Java ile yazılmış bir programdı, bu da birden fazla işletim sistemine dağılmasına yardım etti.

Tahmin edilebileceği gibi yasal sorunlarla karşılaştıktan sonra, LimeWire 2010'da kapatıldı. Ancak program bugün hala farklı bir biçimde var olmaya devam ediyor: FrostWire. Bir grup geliştirici, LimeWire'ı taklit etti ve 2004'te başlangıçta orijinaline oldukça benzeyen bu alternatif yazılımı yarattı, ancak zamanla yeni özellikler kazandı ve kendi kendine bir yazılım haline geldi. Günümüzde FrostWire yalnızca BitTorrent için kullanılabilir, bu nedenle LimeWire'ın tüm işlevlerine sahip değil, ancak fikir devam ediyor. 

Günümüzde, Windows Güvenlik Duvarı, ortalama bir kullanıcının ihtiyaç duyduğu güvenliği kendi başına sağlayabilen bir güvenlik sistemi.

Ancak ZoneAlarm ilk çıktığında, sistemlerine tam olarak hangi bilgilerin gelip gidebileceğini kilitlemek isteyen kullanıcılar arasında oldukça popülerdi. ZoneAlarm'ın ilk sürümlerini kullandıysanız, internet trafiğini denetlemenizi isteyen sürekli açılır pencereleri görmenin nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Apple Artık Uygulamaya Zam Gelse de Aboneliği Kesmeyecek: Peki Türkiye’deki Kullanıcılar Bundan Nasıl Etkilenecek?

ABD merkezli teknoloji devi Apple, App Store politikalarında küçük ama bir o kadar da etkili bir değişiklik yaptığını duyurdu. Şirketin internet sitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bundan sonra aktif aboneliklerde yaşanacak her fiyat artışı için kullanıcı onayının alınmayacağı belirtildi. Ancak kullanıcı onay vermeden uygulanacak fiyat değişikliklerinin bazı sınır ve koşulları olacak.